CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »
tegurlah aku kerana dalam setiap teguranmu itu pasti terselit seribu satu hikmah yang pasti bisa menunjukkan sinar kepadaku...

Waktu Persekolahan

Cuti Cuti Cikgu 2014!


Thursday, January 20, 2011

Sekadar Nasihat Buat Ingatan Kepada Diri Sendiri Jua

Bismillahirrahmanirrahim.

Alhamdulillah. masih lagi diberi ruang masa dan ilham dariNya untuk berkongsi di sini. walaupun semuanya kebanyakan omongan kosong dari aku. *untuk diri sendiri

adakah aku cemburu dengan mereka sehingga mendorong aku menulis entri ini? adakah aku merasa resah kerana bukan aku yang dimaksudkan? adakah aku juga menginginkan begitu setelah lama bersepi sahaja? jawapannya pasti tidak.

inilah soal hati dan perasaan. soal yang merumitkan apabila ia melibatkan hati dua orang atau lebih. apabila segala faktor perlu diambil kira dengan terperinci. inilah dia SOAL HATI.

hati melahirkan seribu persoalan, tetapi tak semua soalan itu mampu dijawab oleh sang pemilik hati tersebut. ah. rumit benar keadaannya.ini adalah sekadar nasihat atau pandangan dari aku yang pernah merasai pengalaman dimana tak semua orang rasai. pengalaman BERCINTA. *eleh kau bajet baik padahal pernah kapel* aku tak kisah apa persepsi orang lain tentang diri aku. mereka punya hak untuk melahirkan kritikan kerana kadang-kadang kritikan itu mampu memandu kita ke arah memperbaiki diri kita. *siyes kau membebel banyak afiah.

KEPADA MEREKA YANG MULA MERASAKAN ADA PERASAAN SUKA DAN CINTA KEPADA SESEORANG, MAKA DI SINI, PADA SAAT INI, AKU MENASIHATKAN AGAR SEBELUM KAU LUAHKAN PERASAAN KAU PADA DIA ATAU KAU MULA HANYUT DENGAN PERASAAN KAU, LEBIH BAIK KALAU KAU BUAT SOLAT ISTIKHARAH DAHULU. MOHON AGAR ALLAH BERIKAN PETUNJUK ADAKAH DIA JODOH KAU YANG SEBENARNYA.

KENAPA PERLU BUAT MACAM TU? KERANA.. DIA MAHA MENGETAHUI. DIA TAHU YANG MANA SEBAIKNYA UNTUK KAU. MINTA SUPAYA ALLAH HILANGKAN PERASAAN YANG KAU ADA SEKARANG SEKIRANYA DIA BUKAN JODOH KAU. JIKA BENAR DIA JODOH KAU, MAKA MOHONLAH SUPAYA ALLAH MEMELIHARA KEDUANYA DARI PERKARA-PERKARA YANG MELALAIKAN. BUANG MASA JE KAU SUKA KAT ORANG SAMPAI NAK BEREBUT DENGAN ORANG LAIN, SAMPAI NAK GADUH-GADUH TAPI SEBENARNYA DIA BUKAN JODOH KAU PUN. SIMPLE BUKAN? JADI, INGIN AKU TEGASKAN LAGI SEKALI DI SINI, ELAKKANLAH DIRI KITA DARI BERLEBIH-LEBIHAN DALAM SOAL HATI. PELIHARA HATI SEBAIKNYA AGAR CAHAYA HIDAYAH MUDAH MASUK. JANGAN KOTORKAN HATI. OLEH ITU, SEBELUM INGIN MULA SERIUS ATAU MENYIMPAN PERASAAN TERHADAP SESEORANG, MOHONLAH PETUNJUK DARINYA DULU ADAKAH ITU YANG TERBAIK UNTUK KAU.

kat sini tiada penujuan pada sesiapa. hanya ingin highlightkan pada yang terasa. sekian. wassalam.

No comments: