CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »
tegurlah aku kerana dalam setiap teguranmu itu pasti terselit seribu satu hikmah yang pasti bisa menunjukkan sinar kepadaku...

Waktu Persekolahan

Cuti Cuti Cikgu 2014!


Saturday, October 5, 2013

Pertandingan Sajak Bahasa Inggeris


Bismillahirrahmaanirrahim.

Assalamu'alaikum dan salam sejahtera ;)

Alhamdulillah, sekali lagi berpeluang menikmati pagi yang indah penuh mendamaikan. baru lepas hujan ^_^

bunyi-bunyian burung berkicau menambah seri pagi ini.

Sebenarnya tidak merancang untuk menulis, tetapi memandangkan Facebook tak boleh buka (gara-gara lupa kata laluan), maka di sinilah daku tersadai. Terpaksa tunggu lagi 13 jam baru boleh log masuk Facebook. Ingat lagi tak perkara yang dipost pada entri lepas? tentang apabila buka blog ni terus didirectkan kepada web lain? haaa atas sebab itulah daku telah menukar kata laluan yang kononnya STRONG tetapi tak boleh ingat. hahahahaha. haish. semua kata laluan ditukar; Facebook, Yahoo, Google. heeee :D

minggu lepas merupakan Minggu Bahasa Inggeris bagi IPG Kampus Pendidikan Islam. macam-macam pertandingan ada seperti Choral Speaking, Talentime, Spell-It-Right, Poetry Slam, Story Telling dan ada lagi beberapa pertandingan yang dipertandingkan. Sebagai seseorang yang menyukai Bahasa Inggeris, maka daku telah meringankan diri untuk memasuki dua pertandingan iaitu Spell-It-Right dan Poetry Slam.

Untuk pertandingan  Spell-It-Right, saya kalah di pusingan ke-3, iaitu satu pusingan sebelum melangkah ke pusingan akhir apabila terpaksa mengeja perkataan bludgeon. Daku telah mengeja perkataan tersebut dengan ejaan bludgent. hahahaha. Tiada rezeki. Untuk memenangi pertandingan ini, ia sebenarnya bergantung kepada rezeki peserta tersebut kerana ada ketika peserta hanya perlu mengeja perkataan yang mudah sahaja. Antara mereka yang layak ke pusingan akhir diberi perkataan opressor dan dua perkataan mudah yang lain.

bagi pertandingan bersajak pula, keputusan masih belum diumumkan. keputusan akan diumumkan pada hari Selasa, semasa perhimpunan mingguan. wahhhhh sangat berdebar rasanya. hahaha. tak tahulah ada peluang menang atau tidak. yang penting, saya sudah menang kerana mendapat pengalaman pertama memasuki pertandingan bersajak dalam Bahasa Inggeris. Sajak yang bertajuk My Diet mendapat respon yang baik dalam kalangan penonton kerana sajak tersebut mempunyai unsur kelakar. Sajak yang ditulis oleh Lillian Kohann tersebut digabungkan dengan sebuah sajak pendek yang lain tetapi masih serasi apabila dibacakan sebagai satu sajak.

Semasa pertandingan, saya mendapat giliran yang ke-enam. Sementara menunggu giliran, sempat jugalah saya memikirkan gaya yang akan saya persembahkan semasa mendeklamasikan sajak tersebut. Alhamdulillah, Allah jua yang memberi ilham. Mana tidaknya, pertandingan mula 11.15pagi, pukul 10 pagi baru terhegeh-hegeh mencari sajak yang sesuai. Terdapat banyak tema yang boleh dipilih namun tema tersebut adalah tema-tema yang biasa. Jadi, saya mencari kelainan dengan menggunakan tema makanan. Hehehehe.

Jadi, terimalah. Sajak yang bertajuk My Diet ditulis oleh Lillian Kohann tetapi diubahsuai mengikut kesesuaian oleh saya sendiri.


MY DIET

My friends want to know why
when I’m on a diet I feel so fulfilled and great
So here I am revealing my secret what I do when I want to lose weight
I absolutely refused to be like others who failed before
One diet is not good enough for me
I’ve got to do better and more
I go on sweet diet at the same time
And I eaten together like that
one high in calcium
second high in protein,
and the third one
high in fat!

They say one must believe to succeed
but if it’s true, how is it that
I didn’t believe I would gain weight
but I succeeded – I’m fat!


Big boss bagitau permulaan sajak pun dah kelakar, apa tidaknya orang ketawa :)
saya sendiri pun merasakan sajak ini agak kelakar, ditambah dengan persembahan saya yang memang entah apa-apa, wajarlah memang ia melucukan amat. Hehehe.

Alhamdulillah, saya sudah membina keyakinan saya untuk bersajak dalam Bahasa Inggeris, anda bila lagi?
mari sahut cabaran dan cabar diri anda untuk melakukan perkara yang anda rasa tidak mungkin dapat melakukannya tetapi insyaAllah anda sebenarnya boleh!

Jika kau fikirkan kau boleh
Kau hampir boleh melakukan
Jika kau fikirkan ragu-ragu
Usahamu tidak menentu

Jika kau fikirkan kekalahan
Kau hampiri kegagalan
Jika kau fikirkan kemenangan
Kau hampiri kejayaan

Engkaulah apa kau fikirkan
Terkandung dalam pemikiran
Kau fikir boleh melakukan
Fikirkan boleh

Percaya apa kau lakukan
Tabah apa kau usahakan
Bertindak atas kemampuan
Engkau boleh

Heeeee sejak kebelakangan ini lirik lagu ni sentiasa bermain di fikiran memandangkan minggu peperiksaan akan tiba kurang daripada sebulan sahaja lagi. Haruslah saya membayangkan saat-saat indah saya menjawab peperiksaan kerana saya ada terbaca; kejayaan bermula dengan angan-angan. Maka berangan-anganlah dahulu kita menjawab peperiksaan dengan tenang, keluar dewan peperiksaan dengan senyuman supaya minda kita telah dididik dan bersedia untuk menghadapi saat tersebut. Semoga Allah permudahkan, Ameen.

Sehingga bertemu semula di lain masa, Assalamu'alaikum.

No comments: