CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »
tegurlah aku kerana dalam setiap teguranmu itu pasti terselit seribu satu hikmah yang pasti bisa menunjukkan sinar kepadaku...

Waktu Persekolahan

Cuti Cuti Cikgu 2014!


Friday, June 25, 2010

Highlight ke Institut Pendidikan Guru Kampus Islam, Bangi

Nama : Nur Afiah Binti Ab Rahman
No K.P : 901109-03-****
Kursus : S011M0000P-Matematik Pendidikan Rendah (SK)
Tempat : IPGM Kampus Islam,
Jln Sg Merab, Seksyen 12, B.B. Bangi,
43000 Kajang, Selangor.
Lapor diri : Tarikh : 28 Jun 2010 (Isnin)
Masa : 8.00 – 10.30 pagi

Program Pengurusan Pelajar Baru : 28 Jun hingga 2 Julai 2010

Pakaian semasa mendaftar : Berbaju kurung putih berkain warna hitam/gelap, bertudung labuh warna putih/”cream”

Pakaian semasa berada di dewan makan : berpakaian kemas. Sebarang jenis selipar tidak boleh digunakan.

Senarai item yang perlu di bawa untuk program pengurusan pelajar baru:
a.Baju kurung putih dan kain hitam (sekurang-kurangnya 2 pasang)
b.Kasut berwarna hitam atau gelap - jenis “Court Shoes” (bukan daripada
c.jenis selipar atau selipar/sandel yang bertali)
d.Kasut sukan
e.Baju T lengan panjang berwarna putih – kosong (2 helai)
f.Seluar panjang sukan berwarna hitam/gelap (Track Bottom)
g.Tudung labuh berwarna putih /cream .

Dokumen yang diperlukan pada masa mendaftar/melapor diri:

1.6 salinan fotostat Kad Pengenalan Depan Belakang (KPLSPM)
(Gunakan kertas saiz A4)
2.2 salinan Surat Tawaran Kursus BPG (melalui internet)
3.6 salinan fotostat Sijil Kerakyatan (jika ada) (KPLSPM)
4.6 salinan fotostat Sijil Beranak (KPLSPM)
5.15 keping gambar berwarna berukuran pasport (tulis nama, No. KP dan
kursus di belakang setiap keping gambar.) (Masukkan dalam sampul kecil)
6.Borang-Borang Melapor Diri yang disertakan dalam internet (Isikan/lengkapkan
sebelum masa pendaftaran).
7.Setem Hasil RM10.00 x 5 keping (Borang perjanjian akan diberikan pada masa taklimat perjanjian semasa di kampus)
8.1 naskah asal dan 1 salinan naskah Surat Pengesahan Kelulusan Pemeriksaan
Doktor yang ditandatangani oleh Pegawai Perubatan Kerajaan atau Hospital / Klinik Swasta yang berdaftar dengan MMA (Fotostat hanya m/s 7 sebanyak 4 salinan )
9.6 salinan bagi setiap sijil/slip SPM dan sijil-sijil yang berkaitan (KPLSPM)
10.6 salinan fotostat Surat Nikah / Pendaftaran Perkahwinan (Jika ada)
11.4 salinan fotostat halaman depan Buku Akaun Simpanan BSN (GIRO) yang
masih aktif dan mengandungi butiran No. Akaun (16 digit), Nama, No. Kad Pengenalan dan alamat. Jika tiada, sila buka akaun simpanan dengan BSN (GIRO).

•Semua salinan fotostat akan disahkan oleh Pensyarah Tutor sahaja

Bayaran yang perlu di jelaskan pada masa mendaftar/melapor diri:

Semua peserta kursus dikehendaki menjelaskan bayaran sebanyak
RM 300.00 untuk Pendaftaran dan Keperluan Program Minggu Pengurusan Pelajar Baru .Bayaran hendaklah dibuat dengan menggunakan sekeping Wang Pos/Bank Draf atas nama “KETUA AKAUNTAN KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA”. Catatkan nama pelajar dibahagian belakang dan bawa semasa pendaftaran.

Sila maklum bahawa elaun pelajar akan dibayar 2 bulan selepas tarikh pendaftaran.
Sila sediakan wang saku secukupnya.

Taklimat Khas Kepada IbuBapa/Penjaga:

Semua ibu bapa/penjaga dijemput dan dikehendaki menghadiri Majlis Taklimat dan
Sesi Penerangan Khas berhubung dengan pelaksanaan kursus seperti berikut:
(Sila panjangkan jemputan ini kepada ibu bapa/Penjaga anda)
Tarikh : 28 Jun 2010
Masa : 11.00 pagi
Tempat: Dewan Syarahan Idris Al Marbawi,
IPG, Kampus Pendidikan Islam, Selangor


Maklumat Pendaftaran

Kemukakan DOKUMEN ASAL:

a) Surat tawaran berkursus sementara (Cetakan Komputer)
b) Kad pengenalan yang menunjukkan taraf kewarganegaraan Malaysia
c) Sijil kelahiran
d) Sijil berhenti sekolah
e) Sijil peperiksaan SPM atau slip peperiksaan untuk tahun ambilan, dan
f) Dokumen/sijil-sijil yang berkaitan

Bawa bersama-sama 5 (lima) salinan fotostat yang telah disahkan bagi semua dokumen di atas

Panduan Tawaran

Sekiranya menerima surat tawaran berkursus yang asal dari pihak institusi, sediakan lima salinan fotostat surat tawaran tersebut yang telah disahkan.
Bawa lima keping setem hasil yang bernilai rm10.00 tiap-tiap satu. Urusan mematikan setem akan dilakukan oleh pihak institusi.

Sediakan dua (2) salinan fotostat keputusan pemeriksaan doktor yang telah disahkan

Elaun hanya di bayar setelah anda didaftarkan sepenuhnya sebagai pelatih institusi
(mengemukakan semua dokumen asal, laporan pemeriksaan doktor, salinan surat tawaran dan borang perjanjian yang telah disempurnakan)

Peringatan:
Anda tidak boleh di daftarkan secara rasmi jika gagal menyerahkan keputusan pemeriksaan doktor termasuk keputusan x-ray kepada pihak institusi

Calon tidak boleh di daftarkan sebagai pelatih di institusi sekiranya gagal mengemukakan semua dokumen asal.

8 comments:

Anonymous said...

piahhhhhhh...rumah sy dekat je dgn ipgm nih =) blh jumpa lain kali! hee -mirah donut HAHA.

A.F.I.A.H said...

eh yeke??
bila mirah pindah ni?
wah3...
boleh je..
tapi wanpis jaoh la. haha..
mirah, nt nak g makan nasi minyak la kat sana. hehe...

sayang mirah!

p/s : donut satu! kikiki

Anonymous said...

family pindah tahun lps lg kt bangi ni..
kt seksyen 3..huhu
wanpis jaoh kannnn =(
xpe2..nnti blh la jmp piah sokmo hihi =)

A.F.I.A.H said...

laa... x gtau pon.
ptut la tngk bnyk gmbr mirah sekitar kl ni... bagos2.
hehe:)
boleh je..
cian wanpis. hilang tempat mengadu. tapi ok pe.. lagi dia suka dekat dgn ibu dia. mesti balik sokmo.

Nurul Zaty said...

eh afiah
tak sambung uia ke?

A.F.I.A.H said...

oh. zaty. tidak. saya ke ipgm kampus islam di bangi.

esok daftar.

Gigi Manis said...

salam.. saya nak tanya, macam mana nak apply ke maktam perguruan islam bangi ni ye? nak apply kat mana? sebab pergi kat page ipg kampus perguruan islam tu,tak de pon. harap dapat membantu. terima kasih =)

A.F.I.A.H said...

Waalaikumussalam saudara/saudari Gigi Manis ;)

Izinkan saya panggil adik lah ye ;)

Bila dah diumumkan boleh beli pin di BSN, adik kena beli no pin terlebih dahulu. Kita akan isi borang permohonan secara dalam talian. Biasanya pengumuman ini dibuat di dalam suratkhabar :)

Kita tak boleh minta IPG mana yang kita nak masuk, inshaaAllah adik mintalah daripada Allah mana-mana IPG yang adik nak masuk.

Sebelum tu, pilihlah kursus yang sesuai. Contohnya bagi subjek Matematik, jumlah guru yang diperlukan semakin rendah. Jadi peluang untuk masuk ke IPG rendah bagi kursus tersebut. Apapun, kalau dah rezeki, inshaaAllah dapat :)

InshaaAllah kak doakan adik berjaya! :)